Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Op het Open Brits Oploskampioenschap, dat dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer in Eton College (Windsor) werd gehouden, heeft Piotr Murdzia, een dag na zijn 40e verjaardag, een nieuwe overwinning aan zijn verzameling toegevoegd.

Alleen in een van de studies liet hij punten liggen waardoor hij met 61,5 punten dicht in de buurt van de maximale 65 kwam. Eddy van Beers, die wel beide studies klein gekregen had, en nog vlak achter Murdzia stond bij het ingaan van de laatste ronde, eindigde na een vergeefse poging het Z#4 op te lossen, uiteindelijk als derde met 55.0, niet ver achter Johathan Mestel (58.0) die voor de zoveelste keer Britse titel pakte. Michael McDowell kwam met een mooie vierde plek in de Eindtabel, zeer sterk voor de dag terwijl John Nunn en Dolf Wissmann, de nummers één en twee van vorig jaar, dit jaar met iets bescheidener klasseringen genoegen moesten nemen.

Dat zo'n toernooi het ene jaar net weer even anders kan verlopen dan het andere bewees ook de helpmatronde. Stonden Eddy en Dolf vorig jaar al na respectievelijk 8 en 12 minuten tevreden op de gang, genietend van de ploeterende Britten (Nunn en Mestel liepen toen ook in de volle bedenktijd op het lange helpmat vast), dit jaar bleek de helpmatronde voor de heren uit de Lage Landen juist de achilleshiel!

Brian Stephenson, al jaren de drijfende kracht achter het toernooi kon met bijna 50 deelnemers (met uit het buitenland verder nog de Slowaak Marek Kolcak en drie andere Polen) bijzonder tevreden zijn.
Voor bijvoorbeeld de tabel met alle cijfertjes, zie http://www.bstephen.me.uk/wcbcsctables/2014-2015.html