Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

ISC tijdens het Tata-toernooi

Afgelopen zondag vond de 8-ste International Solving Contest (ISC) plaats. In Nederland was het door de inzet van Yochanan Afek mogelijk om het oplostoernooi te houden onder de paraplu van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Dat garandeerde goede faciliteiten en zorgde voor een internationaal deelnemersveld. Hopelijk is dit het begin van een traditie.

14 deelnemers waagden zich in Nederland aan de opgaves. In Wijk aan Zee bleek Piotr Murdzia duidelijk de sterkste, maar inmiddels is duidelijk dat het niet genoeg was voor de eindoverwinning in het ISC. Hans Uitenbroek en Johan de Boer volgden op respectabele achterstand, terwijl van John Nunn (winnaar van ISC 2011) meer was verwacht. Ook Peter van den Heuvel deed het goed met 40 punten, maar reisde daarvoor de grens over met Duitsland. Rens ter Veen was de sterkste in de tweede categorie.

Uitslag Wijk aan Zee:

Categorie 1:
Piotr Murdzia 53 (van de 60); Hans Uitenbroek 42; Johan de Boer 41; John Nunn 40; Dolf Wissmann 39,5; Oleg Pervakov 36,5; Alfred Gaasbeek 22,5; David Klein 19; Andrej Kalinin 18; Evgeny Kopylov 17; Alina L'Ami 11,5; Harold van der Heijden 9.
Categorie 2:

Rens ter Veen 24,5 (van de 40); Herman van Malde 8.

De voorlopige uitslag wordt rond 15 februari verwacht, maar in Belgiƫ klinkt al voorzichtig gejuich. In de onofficiƫle uitslag gaat Eddy Van Beers aan de leiding. Of dat na 2010 zijn tweede overwinning wordt?