Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden

Eddy opnieuw tweede op Open Brits Oploskampioenschap, Marcel zesde, Dolf zevende

Het Open Brits Oploskampioenschap werd jarenlang gehouden in het Engelse plaatsje Oakham, maar die traditie werd vorig jaar afgesloten. De editie van dit jaar werd gehouden op een locatie die, zeker voor geïnteresseerden uit het buitenland, veel aantrekkelijker lijkt. Het Eton College bevindt zich niet ver van het vliegveld van Heathrow en op het complex van de school bleek een mooie ruime zaal plaats van handeling.

Desondanks was ten opzichte van het deelnemersveld van vorig jaar Marcel van Herck de enige nieuwe buitenlander. De andere niet-Britse deelnemers Piotr Murdzia, Eddy van Beers en Dolf Wissmann waren al (veel) vaker van de partij.

Murdzia won het toernooi in het verleden al enkele malen en bleek ook deze keer goed in vorm door alles foutloos op te lossen. Eddy bleef echter niet ver achter: alleen het vinden van de oplossing van een zelfmat in vijf lukte niet. Daarmee bleef hij alle Britten voor en eiste hij net als vorig jaar de tweede plek op.

Het puntentotaal van Dolf was aanzienlijk lager maar net als vorig jaar bleek zijn score wel (net) genoeg om een aantrekkelijke geldprijs mee te mogen nemen.
Marcel, onze Vlaamse seniorenwereldkampioen, lijkt met het klimmen van de jaren alleen maar beter te worden. Ook hij viel in de prijzen. Hij behaalde dezelfde score als Dolf en door daar één minuutje minder voor te gebruiken, eindigde hij als zesde, vlak achter de Britse toppers.

De Schot Colin McNab bleef de meervoudig kampioenen Mestel en Nunn verrassend voor en sleepte voor het eerst in zijn carrière de Britse titel in de wacht.

Uitslag (39 deelnemers):

1. Murdzia (POL) 65 punten.
2. Van Beers (BEL) 61 (182 minuten).
3. McNab 61 (206 minuten).
4. Mestel 59.
5. Nunn 56.
6. Van Herck (BEL) 51,5 (207 minuten).
7. Wissmann (NED) 51,5 (208 minuten).
8. McKay 51.
9. Watson 50.
10. McDowell 48,5.